Sivut

lauantai 25. tammikuuta 2020

Miljoonien marssi Irakissa

Kun miljoonat irakilaiset osallistuivat perjantaina mielenosoitukseen, jossa vaadittiin Yhdysvaltojen miehitysjoukkoja poistumaan maasta, lännen mediatalot kiirehtivät vähättelemään massiivisia protesteja.

BBC yritti johtaa ihmisiä harhaan kutsumalla miljoonien irakilaisten joukkoa vain "suureksi väkijoukoksi". CNN:n verkkosivulla koko tapahtuma kätkettiin Iranin vastaisen propagandan alle.

Lauantaiaamuna Ylen kello kahdeksan televisiouutisissa Bagdadin tapahtumia ei mainittu lainkaan; tämä kuvaa suomalaista mediaa, joka näyttää kuuliaisesti seuraavan Yhdysvaltojen narratiivia. Vastuullisesta journalismista ei voi juuri puhua.

Miljoonien irakilaisten marssiessa Bagdadin kaduilla huutaen "kyllä itsenäisyydelle" ja "poistukaa, miehittäjät", näyttää siltä, että Amerikka-vastainen poliittinen myrsky on toden teolla nousemassa alueella.

Yhdysvallat tulee epäilemättä kohtaamaan alati kasvavaa vastarintaa Irakissa, jos se ei suostu taipumaan kansan tahtoon ja vetämään amerikkalaisjoukkoja ja muita länsisotilaita pois maasta.

Lännen valta(vale)media antoi ymmärtää, että mielenilmauksessa marssivat vain irakilaisen šiia-johtaja Muqtada al-Sadrin kannattajat. Näin asia yritettiin valheellisesti rajata koskemaan vain Irakin šiiavähemmistön kannanottoja.

Vaikka al-Sadr oli ensimmäinen poliittinen johtaja, joka kutsui kokoon "miljoonien marssin" vastatoimena Yhdysvaltojen laittomalle läsnäololle Irakissa, muutkin Irakin johtavat poliitikot tukivat hänen aloitettaan.

Jos Irakin mielenosoituksissa olisi vastustettu Irania, lännen mediatalot olisivat kilvan mainostaneet "miljoonien marssia".  Kun mielenosoitukset olivatkin Amerikka- ja länsivastaisia, mediakenttä meillä ja muualla on joko hiljaa tai vähättelee tapausta.

Miljoonien irakilaisten mielenilmaus amerikkalaisten läsnäoloa vastaan heijastaa sitä tosiasiaa, että Washingtonilla ei ole irakilaisten tukea takanaan. Alueen historian ja Yhdysvaltojen sotatoimien taustaa vasten tämä ei ole yllättävää.

Irakin poliittisten ryhmien kyky mobilisoida miljoonia ihmisiä - arviot vaihtelevat kahdesta ja puolesta jopa neljään miljoonaan - protestoimaan rauhanomaisesti, osoittaa, että irakilaiset kykenevät hoitamaan omat asiansa ja myös kitkemään terrorismin rippeet maasta.

Jos Isis-järjestö olisi yhä operatiivisella tasolla, se olisi luultavasti suorittanut terrori-iskun Irakin mielenosoittajia vastaan, kuten se on aiemmin tehnyt. Yhdysvaltojen johtama koalitio ei voi enää uskottavasti väittää, että heidän on miehitettävä Irakia "Isisin terrorismin" vuoksi (jonka länsi itse synnytti).

Alueellinen paradigma on muutoksessa. Puheet amerikkalaisjoukkojen karkottamisesta eivät ole enää vain vähemmistön "vaihtoehtoinen poliittinen näkemys", vaan alueen asukkaiden erittäin yleinen vaatimus.