Sivut

perjantai 10. huhtikuuta 2020

Kuka hyötyy koronaviruksesta?

Toimittaja Pepe Escobar tarkastelee tulevaisuutta, joka on hahmottumassa koronaviruspandemian ja talouskriisin myötä.

Koronakaranteeni ei ole mikään leppoisa lomatauko. Kansalaiset odottavat kuumeisesti tilanteen normalisoitumista. Perheväkivalta, alkoholin käyttö ja itsemurhat ovat lisääntyneet poikkeustilan aikana.

Liberaali maailman "järjestys" on sosiaalidarwinistisen kaaoksen tilassa. Milloin tämä ruutitynnyri räjähtää silmille? Escobarin mielestä emme osaa vielä edes kuvitella romahduksen katastrofaalisia sosiaalisia seurauksia. Kaikki talouden alasektorit eivät välttämättä palaa enää ennalleen. Mikä on dystooppisen nykyhetken seuraava vaihe, maailmanlaajuinen suurtyöttömyys?

Washington pyrkii saamaan pandemian vaikutuksia kuriin rapakon takana. Samaan aikaan hybridisota "kiinalaista virusta", Huaweita, uutta silkkitietä ja Xi Jinpingin hallintoa vastaan jatkuu. Silti Pekingin metodeja covid-19:n suhteen hyödynnetään länsimaissakin.

Kiinassa yritetään jo saada taloutta jaloilleen ja sijoittajat kautta Aasian seuraavat kaikkea mahdollista metromatkoista nuudelinkulutukseen saadakseen kuvaa siitä, millaisia talousnäkymiä poikkeustilan jälkeinen aika tuo tullessaan.

Kontrastina Aasialle, länsimaissa vallitsee perikadon ilmapiiri. Financial Times hakee vertailukohtaa sodanaikaisesta taloustilanteesta: sellaista länsimaat eivät ole kokeneet seitsemään vuosikymmeneen. Nyt annetaan ymmärtää, että tulemme siirtymään käänteiseen uusliberalismiin, uuteen yhteiskuntasopimukseen, turvallisiin työmarkkinoihin ja jonkinasteiseen varallisuuden uudelleenjakamiseen.

Kyynikot eivät tähän visioon usko. Heidän mielestään globaalia taloutta odottaa uusi suurlama sekä työttömyystsunami. Tämä onkin todennäköinen skenaario ja siksi esimerkiksi Espanjassa on väläytelty "perustuloa". Talouseliitti tuskin välittää köyhistä, mutta yhteiskuntarauhan vuoksi saatetaan tehdä pieniä myönnytyksiä, jakaa murusia rikkaiden pöydiltä.

Joka tapauksessa vanha järjestys lakkaa pian olemasta. Escobar kysyy, onko globaali talouskriisi poliittisine ja sosiaalisine seurauksineen jopa koronavirusta suurempi onnettomuus? Tarjoaako se tilaisuuden tehdä lopun uusliberalismista ja luoda sen tilalle oikeudenmukaisempi järjestelmä? Vai onko odotettavissa jotain nykyistäkin pahempaa?

Suurin voittaja koronakriisissä on sijoitusyhtiö BlackRock, planeetan suurin varainhoitaja, jolla on lonkeroita kaikkialla: eläkerahastoissa, pankeissa, säätiöissä, vakuutusyhtiöissä ja yksityisissä sijoitusrahastoissa. BlackRockista on tullut Yhdysvaltojen Fedin ja valtionvarainministeriön uusi käyttöjärjestelmä, maailman suurin varjopankki. Ja ei, se ei ole kiinalaisomistuksessa, toteaa Escobar ilmeisen sarkastisesti.

Kuten BlackRockin pääjohtaja Larry Fink asian ilmaisi, finanssiala on "perustavanlaatuisen muutoksen kynnyksellä". Uusi suuri tulonsiirto on jo käynnissä: valikoidut Wall Streetin pelimiehet kahmivat omaisuuksia, pienten ja keskisuurten yritysten joutuessa konkurssiin. Aiemmin peloteltiin ilmastonmuutoksella, nyt on vuorossa viruksen aiheuttama uhka. Poikkeustilan keskellä tehdään peliliikkeitä, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia.

Jos yhden prosentin eliitti on tavallisia kansalaisia useita askelia edellä, tulevaisuus voi tuoda tullessaan sosiaalisen luottoluokitusjärjestelmän, pakolliset rokotukset, digitaalisen rahan sekä universaalin perustulon maailman joka kolkkaan. Tällaisesta näkemyksestä käytettiin CIA:n oppikirjassa nimitystä "salaliittoteoria", mutta se voi olla pian totisinta totta, Escobar väittää.

Sosiaalinen luottoluokitusjärjestelmä otettiin käyttöön Kiinassa jo vuonna 2014. Kuluvan vuoden loppuun mennessä jokainen Kiinan kansalainen on "luottoluokiteltu" ja varustettu "dynaamisella profiililla", joka on kehitetty hyödyntämällä tekoälyteknologiaa, esineiden internetiä sekä kasvojentunnistusteknologiaa. Tämä tarkoittaa myös ihmisten ympärivuorokautista valvontaa.

Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Kanada, Venäjä ja Intia eivät ole enää kaukana kiinalaisesta järjestelmästä, Escobar kirjoittaa. Saksa kehittelee omaa luottoluokitusjärjestelmäänsä. Ranskalla on jo koekäytössä kiinalaista versiota muistuttava henkilötunnistussovellus. Joukkovalvonta tekoälyn avulla on hyvin pian mahdollista Suomessakin. Tieteisfiktio on muuttumassa todeksi.

Ohjelmistomiljardööri Bill Gatesin unelmana ovat pakolliset rokotukset. Tätä hän suunnittelee yhdessä maailman terveysjärjestön, maailman talousfoorumin ja suurten lääkeyhtiöiden kanssa. Kuka muistaa Rockefeller-säätiön rahoittamat väestönrajoitusohjelmat abortteineen ja pakkosterilisaatioineen? Gates haluaa pakottaa erityisesti globaalin etelän ottamaan rokotteita.

Koronaviruksen hoito tuo lähitulevaisuudessa mittavia tuloja lääketeollisuuden suuryhtiöille. Kolme keskeisintä ehdokasta koronavirusrokotteen valmistajaksi ovat amerikkalainen bioteknologiayritys Moderna sekä saksalaiset CureVac ja BioNTech.  Modernan valmistamaa vastalääkettä on jo viime kuussa testattu vapaaehtoisilla.

Digitaalinen raha tekee myös tuloaan. Kaikki suurvallat, Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä, ovat kiinnostuneita kansallisesta kryptovaluutasta. On myös ehdotettu luotavaksi "maailmanvaluutta", yhtenäinen globaali valuuttayksikkö, jota ylläpitäisi globaali keskuspankki. Sitä käytettäisiin kaikessa kaupankäynnissä maailmanlaajuisesti.

Escobarin keskeinen työhypoteesi on, että ylikansallisen eliitin "tyypilliset epäillyt" saattavat hyvinkin käyttää koronaviruskriisiä edistääkseen siirtymää uuteen digitaaliseen talousjärjestelmään, pakollisiin rokotuksiin ja kansalaisten "digitaaliseen identiteettiin". Tämä on, kuten Slavoj Žižek asian ilmaisi, jokaisen totalitaarisen hallinnon "märkä uni".

Kaiken epävarmuuden, pelon ja ahdistuksen keskellä, kansalaisten patoutunut raivo kasaantuu ja saattaa lopulta räjähtää ennakoimattomilla tavoilla. Maailman muuttuessa järkyttävällä nopeudella, ei ole varmaa, että edes rikkain prosentti tulee olemaan turvassa kaikilta muutosten seurauksilta, Escobar ennakoi.