keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Kiina, Yhdysvallat ja globaali hybridisota

Koronaviruksen geopoliittisia muutoksia aiheuttavien vaikutusten joukossa yksi on selvästi ylitse muiden, kirjoittaa Pepe Escobar.

Kiina on uudelleenasemoinut itsensä. Peking katsoo nyt Yhdysvaltojen uhkaavan Kiinaa. Tästä Kiinan ulkoministeri Wang Yi puhui Münchenin turvallisuuskokouksessa koronaviruksen epidemiahuipun keskellä.

"Yhdysvallat ei halua hyväksyä Kiinan nousua", Wang totesi tuolloin. Hän jatkoi, että "lännen pitäisi päästä eroon ajattelustaan, jonka mukaan se on muita parempi". Wang sanoi myös, ettei Kiina aio "kopioida länsimaalaista yhteiskuntamallia". Jo viime vuonna Kiinan ulkoministeri kutsui Yhdysvaltoja "globaalin epävakauden alkulähteeksi".

Peking on muotoilemassa narratiivia, jonka mukaan Kiina tiesi jo koronavirushyökkäyksen alusta lähtien olevansa hybridisodankäynnin operaation kohteena. Escobar päättelee, että presidentti Xi Jinpingin käyttämä terminologia antaa vihjeen kiinalaisesta asennoitumisesta. Xi on sanonut koronaviruksen vastaisen kamppailun olevan "sodankäyntiä". Vastaiskuna Kiinassa käynnistettiin "kansalaisten sota" epidemiaa vastaan.

Xi on kuvaillut virusta "demoniksi" tai "paholaiseksi". Kiinan presidentti on kuitenkin kungfutselainen. Toisin kuin monet muut muinaiset kiinalaisajattelijat, Kungfutse ei halunnut keskustella yliluonnollisista voimista tai kuolemanjälkeisestä tuomiosta. Kiinalaisen kulttuurin kontekstissa mandariinikiinan termi guailo tai kantoninkiinan gweilo tarkoittaa "valkoista paholaista", tai "vierasta paholaista", viitaten myös länsimaalaisiin. Tämä oli Escobarin mielestä voimakasta koodikieltä Kiinan johtajalta.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian on twiitannut pitävänsä mahdollisena, että Yhdysvaltojen armeijan delegaatio olisi tuonut viruksen Wuhaniin lokakuussa 2019. Escobar arvelee tämän olleen viesti Pekingiltä Washingtonille, että Kiina tulee vastaamaan Yhdysvaltojen heittämään haasteeseen. Kiinan mukaan "Yhdysvallat rikkoi pelin sääntöjä ensin". Vastatoimia on siis luvassa.

Kun tätä taustaa vasten huomioidaan vielä se, ettei Iranin ja Italian koronavirus ole täysin samaa tyyppiä kuin Wuhanin tartunnat aiheuttanut virus, kiinalaismedia on alkanut avoimesti esittää kysymyksiä ja vetää johtopäätöksiä, Escobar kertoo. Myös Yhdysvalloissa aiheesta on kyselty, mutta Trumpin hallinto on kiistänyt osallisuutensa.

Lisäkysymyksiä aiheuttaa se, että viime vuonna lokakuun 18. päivänä New Yorkissa Johns Hopkins Centerissä yhdessä Maailman talousfoorumin ja Bill ja Melinda Gatesin säätiön kanssa pidettiin Event 201, "globaali pandemiaharjoitus", jossa simuloitiin viruksen aiheuttama pandemia. Tämä tapahtuma pidettiin vain kuukausi ennen kuin koronavirus ryhtyi leviämään Kiinan Wuhanissa.

Olipa viruksen alkuperä mikä tahansa, se on jo perustavanlaatuisesti vaikuttanut maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Bioaseena virus olisi täydellinen väline globaalin tason sosiaaliseen kontrollointiin. Geopoliittisessa shakkipelissä on jälleen siirrelty nappuloita. Escobarin mielestä nyt on siirrytty vaiheeseen, jossa Peking asemoituu avoimemmin länttä vastaan muokatessaan globalisaatiota uusille urille.

Kiina on edistynyt myös "pehmeässä vallankäytössä". Peking lähetti jo lääkäreitä ja tarvikkeita Italiaan koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Italian EU-lähettiläs valitti, etteivät EU:n jäsenmaat olleet valmiita auttamaan Italiaa: "vain Kiina vastasi avunpyyntöömme", suurlähettiläs Maurizio Massari totesi.

Kiinan Italiaan toimittamissa kasvosuojuspakkauksissa luki lause, "me olemme saman meren aaltoja, saman puun lehtiä, saman puutarhan kukkia". Kiina on antanut humanitaarista apua myös Iranille ja uhmannut näin Trumpin hallinnon asettamia pakotteita. Tämä kaikki saattaa olla esimakua "kiinalaisesta vuosisadasta".

Serbian oikeistokonservatiivisesta SNS-puolueesta maan presidentiksi noussut Aleksandar Vučić menetti hermonsa EU:n byrokratiaan lääkintätarvikkeiden tuonnin suhteen. Vučić sanoi suoraan, että "eurooppalaista solidaarisuutta ei ole" ja "vain Kiina auttaa meitä". Vučić kutsui Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä myös "veljekseen". Serbia on Kiinalle yksi tärkeä sillanpääasema Euroopassa.

Escobarin mukaan emme vielä täysin ymmärrä, mitä seurauksia viruksen leviämisellä on "uusliberaalin turbokapitalismin tulevaisuudelle". On kuitenkin varmaa, että koko globaali talous on ottanut osumaa Kiinan lisäksi. "Tolkun ihmisten" mielestä tämä kaikki voi olla pelkkää sattumaa. Mutta on myös mahdollista, että olemme keskellä massiivista psykologista operaatiota, jossa geopoliittiset kilpailijat mittelevät keskenään ja määrittelevät maailmanjärjestyksen suuntaa.