tiistai 5. marraskuuta 2019

Assad, Trump ja amerikkalaisen ulkopolitiikan rumat kasvot

Presidentti Bašar al-Assad antoi viime viikolla Syyrian valtiolliselle televisiolle haastattelun, jota on siteerattu laajalti. Televisiohaastattelun video sekä litteroitu tekstiversio löytyvät esimerkiksi Syria News-sivustolta.

Assadin sanoja on yritetty tahallaan ymmärtää myös väärin. On väitetty, että Assad olisi ylistänyt Donald Trumpia, että Assad jotenkin suuresti arvostaisi Valkoisen talon nykyistä isäntää. Syyrian johtaja on kuitenkin vain ilmaissut mielipiteensä Trumpista poliittisen realistin näkökulmasta. Yhdysvallat on kätyreineen runnellut Syyriaa jo vuosien ajan, joten Assadin kommentissa on myös sarkasmia mukana.

Assad totesi haastattelussa, että hänen mielestään Trump on "Yhdysvaltojen presidenteistä paras". Trump ei ole paras siksi, että hänen politiikkansa olisi erityisen hyvää, vaan ainoastaan siksi, koska hän on tähänastisista presidenteistä "läpinäkyvin". Mainittakoon, että veteraanitoimittaja Bob Woodwardin kirjoittaman paljastuskirjan mukaan Trump olisi halunnut salamurhata Assadin viime vuonna. Tämä on varmasti myös Damaskoksen tiedossa.

"Amerikan presidentit syyllistyvät kaikenlaisiin poliittisiin julmuuksiin ja rikoksiin ja voittavat silti Nobel-palkinnon, heijastaen kuvaa itsestään ihmisoikeuksien ja ylevien ja ainutlaatuisten amerikkalaisten tai läntisten arvojen puolustajina. Totuus kuitenkin on, että he ovat joukko rikollisia, jotka edustavat amerikkalaisten lobbausryhmien, suurten öljy- ja aseyhtiöiden intressejä", Assad latelee suorasanaisesti.

"Trump sanoo avoimesti haluavansa [Syyrian] öljyn. Tämä on amerikkalaisen politiikan todellisuutta jo toisesta maailmansodasta lähtien. Me haluamme päästä eroon tästä tyypistä tai me tarjoamme palveluksiamme rahaa vastaan. Sellaista on amerikkalainen politiikka. Mitä muuta me tarvitsemme kuin läpinäkyvän vastustajan? Ero on vain ulkoisessa muodossa, todellisuus pysyy silti samana", Assad arvioi.

Amerikkalainen politiikka ei eroa Hollywoodista: se nojaa mielikuvitukseen, väittää Assad. Hän uskoo, että esimerkiksi [Isis-johtaja] Al-Baghdadin jahtaaminen oli pelkkää teatteria. Hänen mukaansa "Baghdadi" tullaan tarvittaessa luomaan uudelleen, uudella nimellä, uutena henkilönä. Koko Isis-järjestö voidaan pistää uusiksi eri nimellä, mutta samaa tarkoitusta varten.

Totuus on, että amerikkalaiset ovat miehittäjiä, Assad tylyttää. "Meidän ei pidä välittää [Trumpin] julkisista lausunnoista, vaan huomioida asioiden todellinen tila. Kaikkien syyrialaisten tulisi yhdistyä miehitystä vastaan. Jos onnistumme siinä, voin vakuuttaa, että amerikkalaiset tulevat lähtemään Syyriasta omasta tahdostaan", Assad sanoo.

Vaikka asiaa kuinka peiteltäisiin "demokratian edistämisellä", tai puhuttaisiin "humanitaarisesta interventiosta", Yhdysvaltojen toimia Lähi-idässä motivoi puhtaasti sen globalisti-isäntien tahdon mukainen, alueellisen vallan ja taloudellisen hyödyn tavoittelu. Kuten Assad on todennut, Trump näyttää skippaavan moralisointiin verhotun retoriikan, ja paljastaa anteeksi pyytelemättä amerikkalaisen ulkopolitiikan rumat kasvot. Jotain edistystä tämäkin.