Tämä tapahtui juuri ennen kuin Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin oli määrä aloittaa lehdistötilaisuutensa maanantaina. Jostain syystä Biden pääsi lehdistön eteen kaksi tuntia myöhässä.
Ulkopolitiikan asiantuntijat ja toimittajat ryhtyivät kilvan spekuloimaan, mitä Ukrainan ilmoitus Naton suhteen tarkoittaisi ja mitä Biden sanoisi. Peruisiko Venäjän presidentti Vladimir Putin keskiviikolle sovitun Geneven tapaamisen?
Kun Biden lopulta ilmaantui pariksikymmeneksi minuutiksi kameroiden eteen, hän ei sanonut, että Ukraina otetaan Naton jäseneksi. Zelenskyin ja hänen taustavoimiensa uhkapeli epäonnistui. Länsi osoitti jälleen Ukrainalle tukeaan suusanallisesti, mutta jotkut maat, kuten Saksa ja Ranska, eivät todennäköisesti koskaan tule tukemaan Ukrainan jäsenyyttä.
Bidenin mielestä Ukrainan pitää "kitkeä maassa vallitsevaa korruptiota" ja muutenkin "täyttää kriteerit" ennen kuin jäsenyys sotilasliitossa tulisi kysymykseen. Viime kädessä päätös olisi jäsenmaiden yhteinen, joten monta mutkaa on vielä Zelenskyin ja kumppaneiden unelmien edessä.
Kun tarkastellaan aikaa taaksepäin, Venäjän johdon traaginen virhe oli sallia antivenäläisen hallinnon muodostuminen Ukrainaan lännen ohjaaman värivallankumouksen välityksellä. Epäilemättä tämän uuden Ukrainan roolina on tulevaisuudessakin toimia tekosyynä lännen Venäjän vastaisille toimille. Tavallisia ukrainalaisia "lännettyminen" tuskin palkitsee.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan sotilasliiton suhteet Venäjään ovat huonoimmalla tolallaan sitten kylmän sodan päivien. Seniilin oloinen Biden tuskin näitä suhteita erityisesti lämmittää ja yleiset odotukset suurvaltajohtajien tapaamisen suhteen ovatkin vähäiset.
Keskiviikon jälkeen Putin on tavannut jo viisi Yhdysvaltojen presidenttiä. On kuvaavaa, ettei Bideniä päästetä edes yhteiseen lehdistötilaisuuteen Putinin kanssa, vaan hän vastaa toimittajien valikoituihin kysymyksiin tapaamisen jälkeen omassa tilaisuudessaan.