tiistai 1. kesäkuuta 2021

Putin ja Lukašenko nauravat lännen tunteenpurkauksille

Ryanairin lentokoneselkkauksessa on kyse uudesta hyökkäyksestä Aleksandr Lukašenkon hallintoa vastaan, mutta jos unohdetaan hetkeksi lännen vallanvaihtajien synkät suunnitelmat, yllättäen taktinen hyötyjä onkin Venäjä.

Lukašenko on hybridisodankäynnin paineissa korostanut maansa "suvereeniutta" ja "monivektoripolitiikkaa", mutta koska entinen neuvostotasavalta nyt sattuu sijaitsemaan Venäjän federaation ja lännen sotakoneiston välissä, on myös Kremlin geopoliittiset intressit otettava huomioon.

Lännen rekrytoima ja rahoittama "demokraattinen oppositio" tuskin nousee Valko-Venäjän johtoon edes Lukašenkon pitkän valtakauden päätyttyä. Värivallankumous ei onnistunut ja hämärän Ryanair-operaation kaikki seuraukset jäävät vielä nähtäväksi.

Venäjä haluaa syventää maiden välistä valtioliittoa ymmärrettävistä kulttuurisista, kansallisista ja turvallisuuspoliittisista syistä, mutta integraatio hoidetaan kiireettä, kaikessa rauhassa, miltei orgaanisena siirtymänä. Lukašenko taitaa olla jo samoilla linjoilla koettelemustensa jälkeen. 

Valko-Venäjän johtaja tapasikin Putinin viime perjantaina Mustanmeren rannikkokaupungissa, Sotšissa. Tunnelma oli videotallenteen välittämän kuvan perusteella ilmeisen rento ja herrojen välit hyvät, vaikka lännen media on yrittänytkin muuta väittää. 

Lukašenkon kerrotaan tuoneen presidenttien tapaamiseen salkullisen dokumentteja Ryanairin tapaukseen liittyen. Oliko salkku visuaalinen viesti lännen toimijoille? Venäjän ja Valko-Venäjän johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että matkustajakoneen tapauksesta länsimaissa nostetussa äläkässä on kyse lähinnä "tunteenpurkauksesta".

Lisäämällä pakotteita ja eristämällä Valko-Venäjän, Euroopan unioni ja länsi pelaavat tahtomattaan suoraan Venäjän pussiin. Venäjä on jo myöntänyt lisää lainaa Valko-Venäjälle. Lukašenko kiitteli Putinia tuesta vaikeuksissa lännen kanssa.

Lännen pakotteilla ei taida olla haluttua vaikutusta. Lukašenko onkin todennut, että mitä talouteen tulee, "armottomasti vanhentunut Eurooppa" on korvattavissa "nopeasti kasvavalla Aasialla". Valko-Venäjä on "valmis tulemaan osaksi uutta Euraasiaa, sen etuvartiota".

Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei on myös kommentoinut tapahtumia ja vetänyt johtopäätöksiä. Hänen mielestään Venäjälläkin nähdään nyt, millainen länsi oikeasti on.

Ulkoministerin mukaan "kollektiivinen länsi on hyvin hermostunut siitä tosiasiasta, että maailma on muuttumassa moninapaisemmaksi, että on ilmaantunut useita geopoliittisia pelaajia, joiden mielipiteet täytyy ottaa huomioon".

Makei on samaa mieltä venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin kanssa, joka on myös todennut, ettei maailma ole enää länsikeskeinen. Viiden vuosisadan ajan länsi on sanellut olosuhteet kuinka elää, mitä tehdä, mitä sääntöjä noudattaa. Nyt tuo aika on päättymässä.

"Kiina on yksi maailman suurimmista talouksista ja Intiakin on kasvanut nopeasti. Myös Venäjä on laskenut ruusunpunaiset lasit, joita se piti vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa silmillään ja noussut polviltaan", Makei kuvailee meneillään olevaa muutosta.

"Lännessä monet eivät pidä tästä tilanteesta, auktoriteettinsa menettämisestä. He ovat pyrkineet vahvistamaan leiriään. Valko-Venäjän tilanteelle on syynsä; olemme geopoliittisella taistelukentällä ja länsi yrittää vetää meitä puolelleen sanelemalla ehtonsa", ulkoministeri sanoo suoraan.

"Suhteiden tulisi kehittyä YK:n peruskirjassa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Ne ovat perusta normaalin ja oikeudenmukaisen maailman rakentamiselle. Valitettavasti länsi käyttää pakkokeinoja, painostusta ja pakotteita", Makei pahoittelee.

"Euroopan unioni yrittää tehdä Valko-Venäjästä paariavaltion ja syrjäyttää maan poliittisen johdon. Läntiset tahot pyrkivät maan täydelliseen kuristamiseen", Makei sanoo. Samaa on yritetty tehdä myös Venäjälle, mutta länsi ei ole onnistunut operaatioissaan.