perjantai 23. heinäkuuta 2021

Lännen tavoite: Valko-Venäjästä toinen Ukraina

Aleksandr Lukašenko
Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenko on antanut haastattelun Sky News Arabia -televisiokanavalle. 

Uutistoimisto BelTA on siteerannut Lukašenkon kommentteja, jotka liittyvät EU:n ja Yhdysvaltojen operaatioihin Valko-Venäjää vastaan.

"Luomalla tänne, keskelle Eurooppaa, hirvittävän jännityspesäkkeen, käynnistämällä hybridisodan meitä sekä Venäjää ja Kiinaa vastaan, eurooppalaiset vievät maailmaa lähemmäs kolmatta maailmansotaa", Valko-Venäjän johtaja sanoo. Hänen mukaansa tämä on jo selvää paitsi asiantuntijoille, myös tavallisille kansalaisille.

Presidentti korostaa, että tilanteen kärjistyminen ei tapahdu Liettuan, Puolan, Ukrainan, Saksan ja muiden maiden kansojen tahdosta. 

"Tämä on poliitikkojen hulluutta. Ja ymmärrän, miksi näin tapahtuu. Koska Euroopan unioni, ennen kaikkea Länsi-Eurooppa, koostuu siirtomaavaltioista. Amerikan Yhdysvaltojen suhde Euroopan maihin on metropolin suhde alisteisiin siirtomaihin. Näin se vain on", Lukašenko harmittelee haastattelussa.

"Monet tapahtumat Euroopan unionin maissa, jopa kaikkein voimakkaimmissa niistä, ovat Yhdysvaltojen orkestroimia. Amerikkalaisten johtamat tapahtumat Euroopassa ovat yleensä jopa näiden maiden johtajien hallitsemattomissa", presidentti jatkaa.

Esimerkkinä hän viittaa vakoiluskandaaliin, joka liittyi Euroopan johtajien salakuunteluun. "Kuka sen teki? Amerikkalaiset. Ketä he käyttivät siihen? Euroopan valtioita, Euroopan tiedustelupalveluja", Valko-Venäjän johtaja toteaa.

Myös Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei on ilmaissut huolensa tilanteesta alueella.

"Lännen vastuuttomuus ja täydellinen arvaamattomuus on nykyään uusi normaali. Se, mitä Valko-Venäjän suhteen tapahtuu, on käsittämätöntä. Se on peli ilman sääntöjä. Siksi meidän on pakko reagoida asianmukaisesti tilanteen kehittymiseen", Makei kommentoi.

"Länsi on käytännössä julistanut sodan Valko-Venäjälle. Myös heidän tavoitteensa on selvä: he haluavat tehdä meistä toisen Ukrainan. Se olisi vielä kuumempi piste kartalla. Me tietenkin estämme tämän määrätietoisesti", ulkoministeri vakuuttaa.

Makei painottaa kuitenkin, että Valko-Venäjälle on aina ollut ensisijaista löytää kaikkiin kiistoihin rauhanomainen, diplomaattinen ratkaisu.

"Olemme aina sanoneet niin. Ja jopa näissä olosuhteissa, kun Valko-Venäjää vastaan on tosiasiallisesti aloitettu taloudellinen ja poliittinen sota - aina terroriuhkauksiin asti - uskomme edelleen, että vuoropuhelu on vaihtoehto", ulkoministeri sanoo.

"Meillä ei ole aikomusta polttaa siltoja takanamme. Olemme aina sanoneet kumppaneillemme, että on tarpeen pysähtyä, miettiä, mihin yksi tai toinen teko voi johtaa ja ottaa askelia, jotka voisivat rauhoittaa tilannetta sen sijaan, että alueen hauras vakaus häiriintyisi", valkovenäläinen huippudiplomaatti esittää.

Tällaisia tasapainoisia lausuntoja ei suomalainen konsensusmedia esittele, vaan Valko-Venäjän hallinnon mustamaalaus on jatkunut jo maan presidentinvaaleista saakka, Lukašenkon vastaista läntistä narratiivia noudattaen.