maanantai 24. elokuuta 2020

Joe Biden neokonservatiivien ehdokkaana

Joe Biden
Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla on nähty, kuinka jatkuvaa sotimista tukevat George W. Bushin kauden neokonservatiivit ovat siirtyneet tukemaan avoimesti Joe Bideniä Donald Trumpin sijaan. Suomessa kokoomuslainen verkkolehti raportoi asiasta ilmeisen tyytyväisenä.

Bidenin linjapuhe olikin kuin neokonservatiivien käsialaa. Siinä luvattiin tehdä "paluu tulevaisuuteen", jossa Yhdysvallat taas johtaa maailmaa. Jälleen kerran demokratia on uhattuna ja sitä Biden puolustaisi "niin kotona kuin ulkomailla". Retoriikan takaa pilkistelee vanha kehno interventionismi.

Biden olisi monille muutoksista huolestuneille tervetullutta paluuta tuttuun Amerikka-keskeiseen maailmanpolitiikkaan. Retoriikka ei olisi enää Trumpin tyyliin suoraa, vaan teennäisempää ihmisoikeus- ja vapausjargonia veristen vallanvaihto-operaatioiden kera. Hillary Clintonin häviöstä vieläkin järkyttyneet turpokeskustelijat toivovat Bidenin voittoa, jotta Trumpista, tuosta "sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen" romuttajasta, päästäisiin vihdoin eroon.

Biden on arvostellut Trumpin ihailevaa suhtautumista "šakkimestari" Putiniin ja muihin lännen kilpailijoihin ja luvannut, että hänen johdollaan Yhdysvallat antaisi kovan vastuksen sekä Venäjälle että Kiinalle. Myös Iranin uhkaan puututtaisiin, eikä "diktaattorien" kanssa kaveerattaisi, kuten Trump on Bidenin mielestä tehnyt. Koronakriisiin Biden puuttuisi pikatesteillä ja koko maan kattavalla maskipakolla.

Lännen valta(vale)media hehkutti viime vaalien alla jo etukäteen Clintonin varmaa voittoa. Bidenin kohdalla on toimittu miltei samoin ja kommenteissa miehen esiintymisistä ei ole ollut objektiivisuuden häivääkään. Ettei vain ylimielisyys kostautuisi jo toistamiseen? Toisaalta on arvioitu, että äänestyksen jälkeen Biden julistautuu presidentiksi joka tapauksessa. Trump aiotaan kammeta ulos Valkoisesta talosta vaikka väkisin.

Vaikka suhtaudun Trumpiin erittäin kriittisesti, on Bidenin neokonservatiiveilta saama tuki muuttanut mieltäni sen verran, että Trump on nyt virallisesti kahdesta pahasta se pienempi. Neokonservatiiveilta ei hänelle ääniä heru, sillä Trumpin kaudella ei ole aloitettu uusia sotia. Biden taas on aina antanut tukensa Yhdysvaltojen runteluprojekteille, kuten Irakin sodalle.

Yhdysvallat tulee jatkamaan hybridisotaansa euraasialaisia valtoja vastaan, oli symbolisena johtajana marraskuussa kumpi tahansa. Koska Trumpin valinta ärsyttäisi niin monia rasittavia tyyppejä, toivon oranssimiehelle toista kautta ja samalla jatkoa Yhdysvaltojen valta-aseman hiipumiselle. Myös Mike Pompeolle Trump voisi antaa seuraavaksi potkut.