Sitten haastattelussa päästäänkin Haaviston lempifraaseihin. Suomen on valittava ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja, jossa korostuvat ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate, demokratia, rauha, vapaus, sekä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Kaikenlainen kansainvälinen toiminta on myös Pekalle suomalaiskansallista suvereeniutta tärkeämpää.

Haavisto, joka ei ymmärrä valtioetuun perustuvaa politiikkaa, vaan pitää kiinni arvopohjahaihattelusta, haluaisi lännen liberaalin järjestyksen säilyvän hamaan ikuisuuteen: kamppailussa maailmanjärjestyksestä Pekka komppaa "demokratioita, joiden pitäisi olla kilpailijoitaan vahvempia". Onko siviilipalvelusmies valmis aseelliseen konfliktiin?

EU:lla ja Joe Bidenillä on Haaviston unelmissa yhteisiä intressejä. Amerikkalainen 5G-teknologia on eettisempää kuin Kiinan, sillä Pekka uskoo, että Yhdysvallat on "myötämielinen Nokiaa kohtaan". Vakoilu tai kansalaisten tietosuojan loukkaukset huolettavat Haavistoa vain, jos kyseessä on Kiina tai Venäjä. Yhdysvallat saa Suomen isäntämaana tietysti tehdä mitä haluaa.

Jos Haaviston haastattelussa olisi puhuttu vaikkapa Venäjästä yhtä ylistävään sävyyn kuin Yhdysvalloista, olisi syntynyt valtava kohu ja ministeriä olisi vaadittu eroamaan. Mutta koska amerikkamielisyys on tänä päivänä sitä parempaa (epä)isänmaallisuutta, Haaviston lausunnot eivät aiheuta skandaalia. Oliko haastattelu myös valkopesua tulevia presidentinvaaleja silmällä pitäen?

"Karvalakkiajat ovat monessa suhteessa menneisyyttä", Iltalehti päättää ulkoministerin erikoishaastattelun. Haaviston mukaan Suomen on valittava puolensa vastakkainasettelussa idän ja lännen välillä. Hän alistuu mieluummin Atlantin takaiselle hegemonille, kuin suostuu rakentamaan pragmaattista naapuruussuhdetta. Ei ole suomalaisilla herraonnea.