tiistai 15. toukokuuta 2018

Suurlähetystön siirto ja Gazan verenvuodatus

Yhdysvallat avasi Israelin suurlähetystönsä Jerusalemissa virallisin juhlamenoin eilen maanantaina. Presidentti Trump lähetti tilaisuuteen videotervehdyksensä, ja kommentoi myös Twitterissä maanantain olevan "upea päivä Israelille".

Paikan päällä seremoniassa olivat mukana hänen tyttärensä Ivanka ja vävynsä Jared Kushner. Diplomaattisesta protokollasta ei tilaisuudessa välitetty, sillä eturivissä istui myös yhdysvaltalainen liikemies ja Las Vegasin kasinomagnaatti, Sheldon Adelson, joka on republikaanipuolueen suurimpia taustavaikuttajia ja kiihkeä sionisti. Vaikka Yhdysvaltojen aiemmatkin presidentit ovat vaalilupauksissaan tällaista siirtoa väläytelleet, vasta Trump toteutti lähetystön siirron Adelsonin myötävaikutuksella.

Trumpin "Amerikka ensin" näyttää muuttuneen hyvin nopeasti "Israel ensin"-politiikaksi. Trumpin juutalaismielisellä kädenosoituksella on vakavia seurauksia. Se rohkaisee Israelin kovan linjan hallitusta tekemään yhä enemmän mitä se haluaa. Jerusalemista tehdään juutalaisten pääkaupunkia, vaikka se on myös muslimien sekä kristittyjen pyhä kaupunki. Jo nyt myös kristityt ovat hätää kärsimässä sionistien vandalismin ja väkivallan alla Jerusalemissa. Kristillisille sionisteille Yhdysvalloissa ja Euroopassa tämä ei tietenkään ole ongelma.

Kymmenet tuhannet palestiinalaiset tulivat osoittamaan mieltään lähetystön siirtoa vastaan. Palestiinalaiset ovat tosin protestoineet jo aiemmin. "Suureksi paluumarssiksi" nimetty protesti on jatkunut kuusi viikkoa ja tulee jatkumaan aina näihin päiviin, toukokuun puoliväliin, jolloin Israel juhlistaa valtion perustamisen 70-vuotispäivää. Mielenosoituksissa on vaadittu palestiinalaispakolaisille oikeutta palata entisille asuinsijoilleen nykyisen Israelin alueelle. Maanantain mielenosoitukset kohdistuivat kuitenkin erityisesti Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoon.

Tyypillisesti Israelin armeija tulitti mielenosoittajia, ja Gazaan tehtiin ilmaiskuja. Uhriluku kasvoi nopeasti, ja ainakin 59 palestiinalaisen kerrotaan kuolleen israelilaistulituksessa, loukkaantuneita on useita tuhansia. Luku kasvaa varmasti vielä. Yhdysvallat tyrmäsi välittömästi YK:n turvallisuusneuvoston lausuntoluonnoksen, jossa vaadittiin itsenäistä tutkintaa Gazan väkivaltaisuuksista. Yhdysvallat ja Israel syyttävät palestiinalaista Hamas-järjestöä mielenosoituksista.

Eilisistä kuolonuhreista kuultuaan Suomen ulkoministeri Timo Soini, joka on omien sanojensa mukaan "Suomen harvoja republikaaneja", sekä tunnettu Israelin ystävä, oli virkansa puolesta pakotettu antamaan lausunto. Soinin mukaan Suomi on erittäin huolissaan ylimitoitetusta voimankäytöstä ja siviiliuhreista Gazan rajalla. "Kehotamme pidättyväisyyteen voimankäytössä ja malttiin tilanteen rauhoittamiseksi nopeasti", Soini toteaa ministeriön tiedotteessa.

EU on toistanut oman kantansa "kahden valtion" ratkaisusta, jonka myötä Jerusalem olisi jaettu pääkaupunki molemmille osapuolille. Trumpin politiikan myötä tämä näyttää entistä epätodennäköisemmältä vaihtoehdolta.  Ymmärrettävästi ajatus siitä, että Yhdysvallat toimisi yhä "puolueettomana rauhanvälittäjänä" prosessissa, on palestiinalaisista absurdi. Israel puolestaan viis veisaa kansainvälisistä laeista, ja on rakentanut vain lisää valtaamilleen alueille, joita asuttavat jo militantit israelilaiset siirtokuntalaiset.

Tänään tiistaina palestiinalaiset viettävät Nakba-päivää (Al Nakba tarkoittaa "katastrofia", "hävitystä" tai "tuhoa"). Se muistuttaa heitä kärsimyksistä Israelin valtion perustamisen johdosta seitsemänkymmentä vuotta sitten. Yli 700 000 palestiinalaista tapettiin tai siirrettiin väkisin pois kotiseuduiltaan, arabikylät ja viljelykset hävitettiin. Lisää protesteja, levottomuuksia ja väkivaltaa on varmasti siis luvassa. Minkä tahansa muun valtion kuin Israelin kohdalla asioihin olisi jo puututtu sanktioiden tai jopa miehityksen muodossa.