maanantai 8. maaliskuuta 2021

Lännen puhkeavan kuplan muistisairas johtaja

Uutissivusto Free West Media huomauttaa, ettei presidentti Joe Biden ole pitänyt vielä yhtään Valkoisen talon lehdistötilaisuutta edeltäjiensä tapaan, vaikka hän on ollut "vapaan maailman" johtaja jo hieman yli kuukauden. 

Mediavastaaviksi ovat nousseet lehdistösihteeri Jen Psaki ja varapresidentti Kamala Harris. Tämä on herättänyt epäilyjä Bidenin terveydentilasta. Kysyttäessä milloin Biden pitää ensimmäisen lehdistötilaisuutensa ja vastaa itse toimittajien kysymyksiin, Psaki sanoi, "ettei vielä".

Yhdysvaltojen tehtyä ilmaiskun Itä-Syyriassa helmikuussa, Biden pysyi myös piilossa. Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi tiedotteessa, että operaatio lähetti yksiselitteisen viestin: presidentti Biden suojelee amerikkalaisia ja liittolaisiaan.

Viime kuussa lehdistösihteeri Psaki ilmoitti myös, ettei Biden tapaa maailman johtajia tulevina kuukausina, vaan varapresidentti Harris hoitaa hallinnon kansainväliset yhteydenpidot puhelimitse. Näin varapresidentti on ottanut hoitaakseen monia tehtäviä, jotka ovat perinteisesti kuuluneet presidentille itselleen.

On epäselvää, johtuuko yhteydenpitovaikeus esimerkiksi Eurooppaan Bidenin varhaisesta nukkumaanmenoajasta. Kuten CNN on raportoinut, Biden oletettavasti aloittaa työpäivänsä kello kahdeksan aamulla ja vetäytyy yöpuulle jo iltaseitsemältä. Trumpin puolestaan kerrotaan nukkuneen vain neljä tuntia yössä.

Sen kerran kun Biden tarjoutui vastaamaan kysymyksiin demokraattien videokokouksessa, yhteys katkaistiin kesken kaiken Valkoisen talon henkilökunnan toimesta. Biden oli tilaisuudessa puhemies Nancy Pelosin kanssa puhumassa demokraateille koronapandemian hoidosta ja rokotejakelusta ja vaikutti sekavalta.

Vaikka valtamedia yrittääkin salata asian, Rasmussen Reportsin kyselyssä kuusikymmentä prosenttia nuorista äänestäjistä uskoi Bidenin kärsivän dementiasta. Monet amerikkalaiset ovat huomanneet Bidenin kognitiivisen heikentymisen. Kaiken kaikkiaan kolmekymmentäkahdeksan prosenttia äänestäjistä uskoi Bidenillä olevan jokin muistisairaus.

Biden ei ole suostunut julkaisemaan kognitiivisten testiensä tuloksia. Vielä viime syyskuussa hän lupasi julkistaa terveydentilaansa koskevat tiedot. Tähän päivään mennessä, Bidenin terveydentilasta on julkaistu yksityiskohtia vain hyvin valikoiden. Amerikan presidentit ovat toki salailleet terveystietojaan ennen Bideniäkin.

Olipa symbolisessa vallankahvassa sitten Biden tai joku muu, Yhdysvaltojen johtajuus tuntuu kuuluvan jo menneeseen aikaan. Poliittiset ja taloudelliset valtasuhteet ovat muuttuneet merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Suomessa kuitenkin yllättävän moni elää - ehkä nostalgisista syistä? - yhä lännen kuplassa, joka on puhkeamaisillaan.