Bidenin kerrotaan "piipahtaneen" eurojohtajien videokokouksessa tilaisuuden loppupuolella.
En ole itse nähnyt tästä yhteydenotosta mitään muuta näytettä kuin jokusen kuvakaappauksen eri lehtien verkkosivuilla, sekä uutistoimisto Agence France-Pressen lyhyen videonpätkän.
Valkoinen talo antoi jo ennen kokousta lausunnon, jonka mukaan Bidenin
tarkoituksena on paitsi "vireyttää EU:n ja Yhdysvaltojen suhteita", myös
keskustella koronaviruspandemiasta, ilmastonmuutoksen
vastaisesta työstä sekä Venäjästä ja Kiinasta.
Virtuaalisesti läsnä oli myös Suomen pääministeri Sanna Marin, joka on kuvaillut keskustelua Bidenin kanssa "hyväksi, mutta tiiviiksi". Bidenin lyhyen osallistumisen aikana pidettiin vain pari puheenvuoroa, joten kovin syvällisestä keskustelusta on tuskin ollut kyse.
Suomalaismediakin on ollut vaitonainen virtuaalikokouksen ilmeisen olemattomasta annista. Kaksipäiväiseksi suunniteltu eurokokous typistyikin lopulta vain yhteen iltaan, rokoteongelmien varastaessa päähuomion.
Yhdysvallat pyrkii korjaamaan välinsä Euroopan unioniin saadakseen takaisin johtavan asemansa ja vastustaakseen euromaiden avustamana Kiinaa ja Venäjää. Vain tästä johtuu Bidenin hallinnon into lämmitellä viilenneitä välejä.
EU:n ja Yhdysvaltojen "transatlanttinen yhteistyö" ei välttämättä ole mikään selviö. Matkassa on monta mutkaa ja niistä suurin lienee Aasian talousmahti Kiina, jonka kanssa EU solmi kattavan investointisopimuksen juuri ennen Bidenin valintaa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että unionilla ja Yhdysvalloilla on erimielisyytensä Kiinan-politiikan suhteen. EU haluaisi myös enemmän sananvaltaa maailman asioissa ja pystyttää oman geopoliittisen poolinsa. Nähtäväksi jää, onnistutaanko tässä.