Pekingin ja Washingtonin välit eivät sen sijaan ole uuden hallinnon myötä parantuneet. Tiistaina Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki ilmoitti, että presidentti Biden aikoo keskustella Australian, Intian ja Japanin johtajien kanssa perjantaina. On arvioitu, että Yhdysvallat ryhtyy nyt luomaan liittoumaa, jonka pääkohteena on Kiina.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin matkustavat ensi viikolla vierailulle Japaniin ja Etelä-Koreaan. Kyseessä on selvästi aikomus jatkaa Obaman kaudella aloitettua "indopasifista suuntausta". Visiitti on samalla Bidenin kabinetin ensimmäinen kansainvälinen työmatka.
Viime vuosina Kiina ja Venäjä ovat kovasti lähentyneet. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkijat ovat spekuloineet, muodostavatko maat sotilasliiton ulkoisia uhkia vastaan. Sellaiselle ei ole kuulemma vielä tarvetta, mutta Kiinan ulkoministeri Wang Yin mukaan maiden kannattaisi tehdä yhteistyötä "värivallankumousten estämiseksi".
Zhang kertoi uutistoimisto Interfaxille, että maat tulevat jatkamaan "korkean tason yhteistyötä" myös sotilasteknologian parissa. Tämä heijastaa suurlähettilään mukaan strategista kumppanuutta maiden välillä. Lännessä tästä uudesta "autoritaarisesta akselista" ollaan huolissaan.
Zhang muistutti myös, että Moskova ja Peking ovat edistyneet hyvin kaupankäynnissä, rokotekehittelyssä ja jopa avaruustutkimuksessa: maat suunnittelevat yhteisen avaruusaseman perustamista kuun tutkimukseen.