Autettuaan Trumpin presidentiksi vuonna 2016, Kremlin kybervelhot ovat yrittäneet samaa temppua myös viime marraskuun vaaleissa. Kyseinen "sekaantuminen" on tapahtunut amerikkalaisväitteiden mukaan "presidentti Putinin valtuuttamilla operaatioilla".
Presidentiksi syvän valtion oman vaalivilpin ansiosta päässyt Biden on jo uhannut, että Putin "joutuu vielä kärsimään [vaaleihin sekaantumisen] seurauksista". Jos Trumpia pidettiin häiriintyneenä möläyttelijänä, jonka sanomisia Washingtonin hallinto sai hävetä, on Biden nyt alittanut riman kutsumalla Putinia tylysti "tappajaksi".
Venäjän duumassa Bidenin lausuntoa on kutsuttu "poliittisen epäkohteliaisuuden huipuksi (tai pikemminkin pohjanoteeraukseksi)". Venäjältä todetaan myös, ettei edes kylmän sodan akuuteimpina aikoina kukaan länsijohtajista vajonnut retorisesti näin alas. Onko Biden tullut hulluksi?
Presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on kiistänyt epäilyt Yhdysvaltojen vaaleihin sekaantumisesta. Itse arvelen, että eri valtiot yrittävät toki vaikuttaa muiden maiden vaaleihin, mikäli se on niiden omien poliittisten ja taloudellisten intressien mukaista. Kuitenkin eniten vaikuttamisyrityksiä ja suoranaisia vallanvaihto-operaatioita on toteuttanut Yhdysvallat itse.
Miksi sitten Yhdysvaltojen sekaantumisesta muiden maiden vaaleihin ja sisäisiin asioihin ei tehdä mediassa yhtä suurta numeroa? Venäjästä jankataan päivästä toiseen samoin väsynein argumentein ja lisää sanktioita vaatien, mutta Yhdysvaltoja eivät mitkään säännöt tunnu koskevan. Valtamedia tukee länttä hallitsevan eliitin narratiivia.
Suomessa tai muissakaan Amerikalle alisteisissa maissa ei kirjoiteta kriittisen tutkivasti Washingtonin tekosista, vaan negatiivinen huomio kohdistetaan vain läntisen hegemonin vihollisiin. Toimittajat eivät enää uutisoi objektiivisesti, vaan he ovat aktiivisesti mukana infosodassa. Ulkopolitiikan asiantuntija-agitaattorit toimivat samoin, toistaen läntistä hybridisodan mantraa massoille.
Bidenin tympeä kommentti ei ole niin yllättävä, ottaen huomioon, että juuri Venäjä-vastaiset neokonservatiivit nostivat hänet Yhdysvaltojen symboliseksi johtajaksi. Sotateollisen kompleksin toimijat ja taustavoimat projisoivat omia hirmutekojaan muihin, mutta tämän pitäisi olla tuttua amerikkalaista ulkopolitiikkaa ja historiaa vähänkään seuranneille.