lauantai 24. huhtikuuta 2021

Kiinan ulkoministeri: Demokratia ei ole Coca-Colaa

Kiinan ulkoministeri Wang Yi on kehottanut Washingtonia luopumaan ideologisesta lähestymistavastaan ​​ulkopolitiikkaan.

Wangin mielestä on väärin, että Yhdysvallat yrittää muokata muuta maailmaa omaksi kuvakseen.

Puhuessaan perjantaina Yhdysvaltojen ulkosuhteiden neuvoston kanssa videoyhteyden välityksellä, Wang tarjosi joukon ehdotuksia, jotka hänen mielestään parantaisivat maiden kahdenvälisiä suhteita. 
 
Hän kehotti Yhdysvaltoja etsimään ratkaisua rauhanomaiseen rinnakkaiseloon Pekingin kanssa ja hyväksymään sen, että Kiina on valinnut itsenäisen polun ja järjestelmän. 
 
"Demokratia ei ole kuin Coca-Cola, joka maistuu Yhdysvaltojen tuottaman siirapin kanssa samalta kaikkialla maailmassa. Maailma, jossa olisi vain yksi malli ja yksi sivilisaatio, olisi eloton ja tylsä", kokenut kiinalaisdiplomaatti yritti järkeillä lännen globalistien kanssa. 
 
Wang sanoi, että oli väärin kuvata Kiinaa "autoritääriseksi", koska maan kansanvaltainen valtiojärjestys "ilmenee eri muodossa kuin Yhdysvalloilla". 
 
Washingtonin tulisi myös pidättäytyä käyttämästä "demokratiaa ja ihmisoikeuksia" tekosyynä sekaantua muiden maiden sisäisiin asioihin ja provosoida vastakkainasettelua, joka voi johtaa "myllerrykseen tai katastrofiin", hän varoitti.
 
Ulkoministeri syytti Yhdysvaltojen entistä, Donald Trumpin johtamaa hallintoa, "kansainvälisen järjestyksen häiritsemisestä" ja vetäytymisestä globaaleista velvoitteista ja vastuista. Hän sanoi, että Peking olisi tyytyväinen, jos Joe Bidenin hallinto "palaisi monenkeskisyyteen".

Peking ja Washington ovat yhä jumissa monenlaisten taloudellisten, poliittisten ja sotilaallisten kysymysten suhteen, aina Trumpin hallinnon aloittamasta kauppasodasta alueellisiin kiistoihin Etelä-Kiinan merellä.

Kiina on alkanut rohkeasti vastustaa Yhdysvaltojen puuttumista sen sisäisiin asioihin. Viime kuussa Kiinan ulkoministeriö kyseenalaisti Yhdysvaltojen, Kanadan, EU:n ja Ison-Britannian legitimiteetin julistaa itsensä "ihmisoikeustuomareiksi". 

Kiinan suuttumusta provosoi kiinalaisvirkamiehille asetetut pakotteet, joita länsi perusteli väärinkäytöksillä Xinjiangin uiguurimuslimeja kohtaan. Kiinan mukaan kyse on poliittisesti motivoituneesta hyökkäyksestä, jossa uiguureja käytetään välikappaleena.

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu identifioi Kiinan Washingtonin "suurimmaksi uhaksi" ja pahimmaksi kilpailijaksi, jonka tavoitteena on edistää "autoritääristä kiinalaista järjestelmää" ympäri maailmaa.

Yhdysvaltojen ulkosuhteiden neuvoston presidentti Richard N. Haass johti videokokousta, jossa oli mukana miltei viisisataa osallistujaa Yhdysvalloista. Kiina yrittää käydä sivistynyttä vuoropuhelua lännen globalistien kanssa keskinäisistä erimielisyyksistä huolimatta.