maanantai 19. huhtikuuta 2021

Vallankaappausjuoni Valko-Venäjän Lukašenkoa vastaan

Aleksandr Lukašenko
Valko-Venäjältä kuuluu kummia. Presidentinvaalien jälkeen aloitettu värivallankumous ei onnistunut, mutta jatkoa on seurannut. 

Venäjän ja Valko-Venäjän turvallisuuspalvelut ovat kertoneet estäneensä vallankaappauksen valmistelut. Tarkoituksena oli surmata presidentti Aleksandr Lukašenko sekä muuta valtion johtoa.

Venäläiset uutistoimistot, kuten Tass, Ria Novosti sekä NTV ovat kertoneet, että amerikkalaiset tiedustelupalvelut olivat mukana suunnitelmassa Lukašenkon pään menoksi. Koodinimellä "Hiljaisuus" kulkenut vallanvaihto-operaatio oli määrä toteuttaa perinteisen voitonpäivän juhlallisuuksien aikana 9. toukokuuta. 

Moskovassa on pidätetty kaksi henkilöä, joiden väitetään olleen mukana vallankaappausjuonessa. Toinen on Valko-Venäjän ja Amerikan kaksoiskansalaisuuden omaava juristi Juri Zenkovitš ja toinen Lukašenkon lehdistösihteerinä toiminut, sittemmin demokratia-aktivistiksi ryhtynyt Aleksandr Feduta.

Zenkovitšin ja Fedutan väitetään valmistelleen vallankaappausta yhdessä länsimielisten valkovenäläisten ja ukrainalaisten aktivistien kanssa. Tarkoitus oli taivutella mukaan myös armeijan kenraaleja. Salamurhasuunnitelman valmisteluista on saatu jopa videomateriaalia.

Lukašenko on myös itse kertonut medialle vallankaappausyrityksestä. Hänen mukaansa operaatiolla oli Washingtonin hyväksyntä. Lukašenkon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi jopa kysynyt asiasta Joe Bideniltä miesten puhelinkeskustelun yhteydessä. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on vahvistanut väitteen paikkansapitävyyden.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan vallankaappaajien tarkoituksena oli eliminoida käytännössä koko Valko-Venäjän johto, ottaa haltuunsa maan televisio- ja radiokanavat, katkaista sähköt ja estää Valko-Venäjän sisäministeriön joukkojen toiminta.

Kreml on kertonut, että presidentti Lukašenko matkustaa työvierailulle Moskovaan torstaina, 22. huhtikuuta. Vain päivää ennen tapaamista eli keskiviikkona 21. huhtikuuta, Putinin on määrä pitää tärkeä linjapuhe parlamentin molemmille kamareille. Lukašenkon Moskovan vierailun arvellaan olevan merkki siitä, että maiden välistä valtioliittoa syvennettäisiin.

Venäjän parlamentin ylähuone on myös kutsuttu koolle Putinin liittokokouspuheen jälkeisiksi päiviksi. Aiemmin epäiltiin, että Putin toisi puheessaan esiin jotain yllättävää Ukrainan kriisistä, mutta  Lukašenkon-vastaisen vallanvaihtoyrityksen jälkeen on spekuloitu Venäjän ilmoittavan jotain Valko-Venäjään liittyen.

Lukašenko on itse vihjaillut myös "erittäin tärkeästä päätöksestä", jonka hän on tehnyt ja jonka hän aikoo julkistaa pian. Kyseisellä päätöksellä on tarkoitus estää ulkovaltojen juonittelu Valko-Venäjää vastaan, vaikka puoli vuosisataa maata hallinnut Lukašenko ei enää olisikaan itse vallassa.