Syyksi ilmoitettiin pommiuhka, mutta tätä on pidetty tekosyynä: koneessa ollut valkovenäläinen oppositioaktivisti Roman Protasevitš näet pidätettiin kentällä. Läntinen arvoyhteisö on tuominnut tapahtuneen ja presidentti Lukašenkon arvostelu on vain yltynyt.
EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vaatinut jo "pakotteita vastuullisille". Von der Leyen vaati samalla Protasevitšin vapauttamista. Euromaiden johtajat keskustelevat tapahtuneesta tarkemmin tänään. Vastavetona EU saattaa kieltää Valko-Venäjän lentoyhtiötä Belaviaa laskeutumasta lentokentille unionin alueella.
Myös Yhdysvallat on tuominnut koneen pakottamisen Valko-Venäjälle. Ulkoministeri Antony Blinken on vaatinut aktivisti Roman Protasevitšin välitöntä vapauttamista. Länsimieliset turvallisuuspolitiikan kommentoijat hekumoivat jo ajatuksella, että sotilasliitto Nato puuttuisi asiaan ja iskisi Valko-Venäjälle. Tämän puskurivaltion alasajon jälkeen päästäisiin lopulta Venäjän kimppuun.
Puolassa asunut Protasevitš on ollut etsintäkuulutettuna Valko-Venäjällä. Häntä syytetään värivallankumousyrityksistä ja levottomuuksien aiheuttamisesta. Lännessä on jo peloteltu miestä uhkaavan kuolemantuomio, vaikka todellisuudessa syytteet johtavat vain vankilatuomioon.
Myös länsimaissa on mielivaltaisesti vangittu toisinajattelijoita, tietovuotajia ja vaihtoehtoisten uutissivujen ylläpitäjiä, mutta liberaalin järjestyksen edustama kaksinaismoralismi harvemmin ylittää uutiskynnyksen.
Olisiko kyseessä Aleksandr Lukašenkon kosto häneen kohdistuneesta ajojahdista, salamurha- ja vallanvaihtoyrityksistä? Valko-Venäjän uutiset kertovat, että kuultuaan pommiuhasta ilmassa, presidentti itse antoi määräyksen lennättää Ryanairin koneen Minskin kentälle. "Näin Valko-Venäjä pelasti Euroopan", valkovenäläisessä mediassa esitetään.
Jos perehtyy viime vuosien tapahtumiin tarkemmin, saa eri lähteitä hyödyntämällä moniulotteisemman kuvan Valko-Venäjän tilanteesta ja siten myös viimeisimmästä Ryanair-selkkauksesta. Kaikki ei ole aivan niin kuin lännen media esittää.
Viime kesänä Ukrainan salainen palvelu SBU (yhdessä CIA:n kanssa) yritti tehdä Minskissä likaisen tempun. Venäläisille vapaaehtoisille, jotka olivat taistelleet Donbassin puolella Ukrainan sisällissodassa, oli tehty valetyötarjous turvallisuustehtävistä Syyrian öljykentillä. Miesten piti kokoontua Minskissä, josta turkkilainen lentoyhtiö kuljettaisi heidät Syyriaan.
SBU:n suunnitelmissa oli pakottaa turkkilainen lentokone laskeutumaan Ukrainan ilmatilassa ja pidättää kyydissä olevat "venäläisterroristit". Jokin meni kuitenkin pahasti pieleen ja miehet pidätettiin Valko-Venäjällä. Niinpä varasuunnitelma otettiin käyttöön ja väitettiin, että palkkasoturit olivatkin Putinin Venäjän lähettämiä, tarkoituksenaan syöstä Lukašenko vallasta. Lopulta koko kuvio paljastui lännen juoneksi.
"Euroopan viimeinen diktaattori" on kieltäytynyt lännen oligarkkien talousliberalismista, eikä ole suostunut muuttamaan maata Naton tukikohdaksi Venäjää vastaan.
Lännen eliitti ei voinut hyväksyä Lukašenkon vaalivoittoa ja miehen itsepäistä koronakriittisyyttä: yhtenä harvoista valtiomiehistä Lukašenko esitti "koronapsykoosin" ja "infodemian" alkuvaiheessa, että "kansainvälinen eliitti" manipuloi ja uudelleen järjestelee omistuksia ja koko maailmaa viruksen varjolla.
Lukašenko on tunnetusti rohkea poliittinen peluri, joka haluaa lännen rahoittamat provokaattorit tuomiolle, mutta entäpä jos "pakotettu laskeutuminen" onkin lännen huijausta ja uuden vallanvaihtoyrityksen käynnistelyä? Voitonpäiväksi suunniteltu vallankaappaus epäonnistui, mutta uusia skenaarioita on varmasti senkin jälkeen laadittu.
Valko-Venäjällä sanotaan, että Ryanairin kapteeni teki päätöksen laskeutumisesta itse pommiuhkaan vedoten. Etsintäkuulutettu Protasevitš on uhrattavissa oleva pelinappula, jonka ansiosta Lukašenkoa voidaan jälleen syyllistää. Valkovenäläinen hävittäjä saattoi koneen lentokentälle, mikä on ollut tavallisin toimintatapa maailmalla sitten syyskuun 11. päivän terroritekojen.
Ihmisten muisti on lyhyt, mutta lännen inhoamaa Bolivian presidenttiä, Evo Moralesia, kuljettanut lentokone pakotettiin myös laskeutumaan Itävaltaan heinäkuussa 2013, Ranskan, Espanjan, Portugalin ja Italian suljettua ilmatilansa amerikkalaisten määräyksestä.
Moralesin koneessa epäiltiin olevan mukana tietovuotaja Edward Snowden. Tuota ja muitakaan lännen laittomuuksia ei ole meillä tuomittu, mutta "itsevaltaista" Lukašenkoa vastaan hyökätään moraalista oikeamielisyyttä teeskennellen.